Pistonlu Hava Kompresörleri

Pistonlu hava kompresörü, havayı sıkıştırmak için krank mili tahrikli bir piston ve silindir kullanan pozitif deplasmanlı bir kompresördür. Pistonun altta yer alan ölü kısma ileri geri hareket etmesiyle atmosfer gazı emilerek kuru hava filtresinde temizlenir ve emme supaplarından geçer. Pistonun üstte yer alan ölü noktaya hareket etmesiyle birlikte basma supapları ile sıkıştırılır. 

Pistonlu kompresör kafa bloğu, elektrik motoru kayış – kasnak sistemi yardımı ile tetiklenir. Düşük başınçlar için tek kademeli, daha yüksek basınçlara çıkmak için ise iki kademeli kompresör kullanılır. İki aşamalı bir kompresör, birinci kafa bloğunda sıkıştırılan havanın, ikinci kafaya aktarılarak tekrar sıkıştırılma işlemini içerir.

Piston, valf ve segman gibi aşınmaya karşı çalışan parçaların fazlalığı dezavantaj olarak gösterilebilir. Pistonlu kompresörlerde yüksek basınç sağlamak için birkaç kafa bloğu birbirine zincir misali bağlanmalıdır.

Pistonlu Kompresör Nasıl Çalışır?

Küçük bir içten yanmalı motor gibi geleneksel bir pistonlu kompresörde, bir krank miline, bir biyel koluna ve pistona, bir silindire ve bir valf kafasına sahiptir. Piston aşağı doğru hareket ettikçe üzerinde bir vakum oluşur. Bu, atmosfer basıncındaki dış havanın giriş valfini iterek açmasına ve pistonun üzerindeki alanı doldurmasına izin verir. Motordan aldığı tahrikle piston yeniden yukarı çıkar ve içindeki havayı sıkıştırır. Sıkışan havanın basıncı artar ve veriş supaplarını ittirir. Basıncın etkisi ile çıkar. Bu harmonik hareket sürekli tekrar ederek basınçlı hava üretimini sağlar.

Neden Pistonlu Kompresör Tercih Etmelisiniz?

Hava talebinin çok yüksek olmadığı veya sürekli olarak ihtiyaç duyulmadığı atölyeler ve küçük fabrikalar için pistonlu kompresörler idealdir. Pistonlu kompresörler uygun fiyatlı olması, dayanıklılığı, verimliliği ve uygun şartlarda kullanıldığında düşük bakım maliyeti ile ön plana çıkar. Pistonlu kompresör seçeneklerimiz için arayınız.

YUKARI